Meny

Nepal

Med oss på vår resa till Nepal bar vi en väska med rytminstrument och ett litet pentatoniskt klangspel. Väl framme tog vår guide oss med genom Kathmandu i trängsel och avgaser mot musikaffären. Bakom disken satt en fårad man i nepalesisk hatt, omgiven av all sköns bråte. Han pekade mot väggen och jag köpte den knallblå gitarren. Den var lika skraltig som den var billig men vi for vidare mot vårt mål.

Vi skulle till den lilla byn Gokarna strax utanför Kathmandu för att träffa tolv flickor som bor tillsammans. Dom är alla före detta gatubarn som tagits ur sin misär för att få ett hem och möjlighet att gå i skola. En av flickorna är vårt fadderbarn Binita, som vi hjälper med skolavgift.

Vi möts av glada förväntansfulla barn och snart sitter vi tillsammans i en stor ringoch i ringens mitt ligger instrumenten. Efter klapp, trumlek, dans , nepalesiska och svenska sånger vandrar klangspelet från hand till hand och blir till egna små nynnande melodier.

Det är fantastiskt att se hur musiken, oavsett var man är i världen, kan skapa så starka möten och ge så mycket glädje. Efter fem dagars musik med barnen fortsatte vi vår resa i Himalayas vackra land.

Bakgrundsbilden är tagen efter en strävsam marsch mot Annapurna-massivets 8167 meter höga topp, Dhaulagiri.

Musik i Samklang vill gärna stödja föreningen för Gatubarn i Nepal. Därför har vi lagt ut hela albumet ”Lyssna till tonen” på Soundcloud. Intäkterna från försäljningen går oavkortat till föreningen. (Ladda ner ”Lyssna till tonen”)